Missie
Structuur, vertrouwen en veranderingsprocessen vormen de basis van elke stap in mijn reis. Laat mij je helpen structuur te creëren en het vertrouwen in jezelf, in je team, in je organisatie te (her)winnen en vanuit structuur en vertrouwen kunnen we ontwikkelen, innoveren, dromen en veranderen naar wat de toekomst van ons nodig heeft!
Strategische doelstellingen
1) Marloes van der Sommen levert een bijdrage aan effectieve en efficiënte borging van diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid binnen het publieksbereik rond Nederlandse Erfgoed en zet daarbij haar brede netwerk en ervaring in binnen en buitenland in.
Speerpunten
- Samen stevige stappen zetten
- Geen woorden maar daden
- Kennisdeling als kader
2) Marloes van der Sommen bouwt aan vertrouwen van personen en van organisaties, in zichzelf, in elkaar en in de toekomst, waardoor een stevig fundament ontstaat om mee te bewegen in de steeds en snel veranderende omgeving waar we als maatschappij in staan. Marloes brengt structuur en vertrouwen en daarmee de mogelijkheid van verandering.
Speerpunten
- Structureel werken aan een robuuste structuur
- Bouwen aan vertrouwen
- De lerende organisatie centraal
3) Marloes is een deskundige gesprekspartner, adviseur en ambassadeur op het gebied van erfgoed, diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid en vervult daarmee de rol van wegwijzer binnen het Nederlandse Erfgoed-netwerk. Haar gedegen kennis brengt structuur en vertrouwen in de benodigde veranderingen om ook in de toekomst relevant te blijven.
Speerpunten
- Samen komen we verder
- Kennisdeling als kader
- De grap van de kleine stap
Speerpunten bij strategisch doel 1
In het eerste speerpunt Samen stevige stappen zetten richt Marloes zich op doelstellingen over de thema’s: hoe kunnen we ons netwerk zo inrichten dat we van elkaars communicatiekanalen gebruik kunnen maken, dat we elkaar makkelijker kunnen vinden en elkaars geluid kunnen versterken naar het publiek. Hoe dragen we constructief bij aan elkaars projecten om zo voor onze connecties in binnen en buitenland én onszelf een win-win situatie te creëren?
In het tweede speerpunt Geen woorden maar daden formuleert Marloes met de organisatie en haar netwerk doelen en trajecten met concrete acties rondom de thema’s: diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid van het erfgoedveld: hoe geven we als organisatie en netwerk het goede voorbeeld? Door deze thema’s in de eigen organisatie en het netwerk te borgen, vertaalt dit zich automatisch naar publieksbereik. We praten er niet alleen als organisatie over, maar we laten zelf in de praktijk zien dat we de thema’s belangrijk vinden en dat we concrete stappen zetten.
In het derde speerpunt Kennisdeling als kader richt Marloes zich op doelstellingen voor de ontwikkeling van het hele speelveld : We leren al doende en delen de zo opgedane kennis zo breed mogelijk. We zijn open en transparant over de fouten die we zelf maken als organisatie in ons traject naar diversiteit en inclusiviteit, zoeken actief naar manieren om lessons learned en best practices te delen, zoeken proactief naar feedback op deze thema’s en kijken graag mee bij andere organisaties.
Speerpunten bij strategisch doel 2
In het eerste speerpunt Structureel werken aan een robuuste structuur richt Marloes zich op doelstellingen rond de thema’s: hoe kunnen we verbinding met het publiek en participatie door diverse doelgroepen vergroten, door wie en op welke wijze wil ik erfgoed in de komende 10 jaar laten inzetten en welke (technische) ontwikkelingen en trends dragen daaraan bij?
In het tweede speerpunt Bouwen aan vertrouwen formuleert Marloes met de organisatie, vanuit verbinding, doelstellingen rondom de thema’s: ambities en uitdagingen rond de toekomst van het erfgoedveld: hoe blijven we relevant en van waarde voor de maatschappij, nu en in de toekomst? In de aanloop naar nieuwe oplossingen kunnen we met de partners in de maatschappij niet alleen van elkaar leren, maar stemmen we ook vervolgstappen met elkaar af. We inspireren en versterken elkaar. We zetten in op de duurzame toegankelijkheid van ons erfgoed en denken actief na over erfgoed van de toekomst.
In het derde speerpunt De lerende organisatie centraal richt Marloes zich op doelstellingen voor de ontwikkeling van de interne organisatie: hoe ben je als organisatie robuust, maar tegelijk flexibel, hoe kan je als organisatie strategisch en vlot inspelen op innovaties en nieuwe inzichten in een veranderend technologisch en politiek- bestuurlijk landschap, hoe zorg je samen voor een constante ontwikkeling van kennis en vaardigheden en hoe zetten we krachtig in op samenwerking en verbinding binnen én buiten je organisatie?
Speerpunten bij strategisch doel 3
In het eerste speerpunt Samen komen we verder richt Marloes zich op de verhalen die we net elkaar kunnen vertellen en de podia die we voor die verhalen kunnen vinden: hoe kunnen we in verbinding met het publiek en middels participatie een zo compleet mogelijk beeld van het verleden krijgen? Hoe creëren we bewustzijn dat we ons erfgoed alleen maar mét elkaar kunnen verrijken? Hoe verzamelen we zoveel mogelijk brillen om door te kijken, zodat iedereen zich herkent in de verhalen uit het verleden, zich hier en nu gezien en gehoord voelt en we met elkaar kunnen bouwen aan het fundament van de toekomst?
In het tweede speerpunt Kennisdeling als kader laat Marloes zien dat kennis zorgt voor structuur. Vertrouw op de kennis van andere stakeholders om samen antwoorden te vinden op de die de toekomst van het erfgoedveld biedt. Waarde van het erfgoedveld creëren we samen door de diverse visies en ervaringen te delen en te verbinden. Marloes weet als geen ander de punten met elkaar te verbinden in het netwerk om de juiste partijen samen te brengen
In het derde speerpunt De grap van de kleine stap richt Marloes zich op doelstellingen voor de ontwikkeling van het erfgoedveld: om structuur aan te brengen die de stevige basis vormen om vervolgens mee te kunnen bewegen in de vragen van de toekomst, moet je soms gewoon beginnen, het goede voorbeeld geven en stapje voor stapje verder gaan. Het hele traject hoeft niet in één beweging op de kaart te staan. Marloes bezit de gave om ingewikkelde trajecten in hele kleine, overzichtelijke stappen op te delen. Zodat organisaties per stap hun (zelf)vertrouwen kunnen ontwikkelen en zo zelf de voor hun gewenste en benodigde structuur met elkaar kunnen aanbrengen. Begin klein, blijf consequent doorbewegen, leer met elkaar nieuwe gewoonten aan en voor je het weet heb je toch een heel groot deel van je route afgelegd.
Bij alle speerpunten ligt de focus op:
Visie
Marloes van der Sommen helpt organisaties binnen het veld Cultureel erfgoed flexibel te blijven leren en ontwikkelen om kennis van het verleden van grote waarde te maken voor onze toekomst. Als erfgoedprofessional weet ik uit de geschiedenis: verandering is de enige constante, is er altijd geweest en zal er altijd zijn. We kunnen het niet behandelen alsof het slechts een fase is waar we met ons team doorheen moeten. We moeten een mentaliteit creëren die altijd proactief op zoek is naar de veranderingen die ons kunnen helpen. Een mentaliteit die niet bang is voor verandering, omdat we vertrouwen hebben in de structuren die we binnen het team hebben opgebouwd, waarin we onze eigen waarde als team en als individuele teamleden kennen. Door van het verleden te leren, ontwikkel je vertrouwen in het nu en kun je vertrouwen hebben in wat de toekomst zal brengen.
Kernwaarden: zowel in mijn persoonlijke als professionele leven vind ik de volgende waarden belangrijk
- Eerlijkheid en rechtvaardigheid
- Passende uitdagingen hebben
- Wederzijds respect en waardering
- Welzijn: veiligheid en gezondheid
- Eigen verantwoordelijkheid